Voluntar de nota ZECE
Adaugat: 14 - Apr - 2016
Voluntariatul este un teren încă virgin în România. Un fel de muncă a nimănui, ignorată şi evitată, fără ca mulţi să ştie cât de importantă este ea pentru o viitoare carieră. O elevă eminentă,voluntar al Fundaţiei „Pro Chitila”, demonstrează cum voluntariatul poate ajuta binele să prindă contur, poate educa şi lumina viitorul unor oameni.
Adela Ştefan este o liceeană subţire şi delicată, iar ochii rotunzi scapără scântei albastre când vorbeşte despre ceea ce face, semn că fragilitatea ei e doar o aparenţă. A ales să se implice în acţiuni de voluntariat aproape din primele clase de gimnaziu şi, dincolo de diplome, olimpiade şi examene luate cu zece, Adela a învăţat o lecţie importantă despre viaţă: aceea că, deseori, un gest simplu, gratuit, făcut din suflet, fără să-ţi pese de bani sau de vremea pierdută, ajută mai mult decât ai putea bănui.
Mai întâi, cine eşti tu Adela Ştefan?
Sunt o fostă – şi mândră – elevă a Şcolii Gimnaziale „Profesor Ion Vișoiu”, în prezent studiind la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” şi sunt și voluntară a Fundaţiei „Pro Chitila”.
Cum ai ajuns la voluntariat?
Iniţial, am vrut să fac ceva pentru a-mi ocupa timpul liber. Analizând opţiunile, am decis să mă înscriu în domeniul voluntariatului. Fundația „Pro Chitila” m-a primit cu brațele deschise, fiind și prima asociație în cadrul căreia m-am implicat, din septembrie 2015 şi, de atunci, nu regret alegerea făcută. Pro Chitila este organizația în care mam dezvoltat, am învățat și am lucrat alături de persoane minunate, care mă motivează și mă inspiră prin acțiunile lor.
Ce părere au avut părinţii? Te-au susţinut?
Da. Ai mei au fost de acord încă de la început, de când le-am spus că vreau să fiu voluntar în cadrul unei organizații şi m-au încurajat să fac asta știind că mă va ajuta să mă dezvolt şi că îmi va prinde bine și în viitor.
În ce acţiuni sociale ai fost sau eşti implicată?
Am lucrat cu copiii în cadrul unor workshop-uri, am participat la o strângere de fonduri pentru a le face o bucurie copiilor de la orfelinatul din Periş și, recent, am oferit ca voluntar o mână de ajutor în cadrul campaniei „ShoeBox”.
„Să faci cu pasiune lucrurile în care crezi”
De ce ai ales voluntariatul? Ce satisfacţii ai avut?
De ce!? Pentru că vreau să mă implic, să mă dezvolt într-un mediu în care sunt înconjurată de oameni cu țeluri, ambiție și dorința de a ajuta. Satisfacţii?
Nenumărate, știind că lucrurile mărunte pe care leai făcut azi pot schimba în bine lumea de mâine. Vedeţi, eu cred că voluntariatul este o poveste despre gesturi. Gesturi simple, pe care le putem face fiecare zilnic, gesturi mari sau mărunte, de alinare, de speranţă, de ajutor. Gesturi ce pot lumina viitorul unor oameni.
Dar te ajută experienţa căpătată ca voluntar?
M-a ajutat să devin o persoană mai organizată, mai motivată și cu mai mari speranțe pentru un viitor mai bun. Voluntariatul presupune acţiune, iar acţiunea produce experientă. Ştiu că experiență dobândită în tot acest timp va avea un cuvânt de spus în portofoliul meu pentru facultate şi în mod sigur și în CV-ul pentru un viitor job, deși încă nu mam gândit atât de departe. Prefer să mă concentrez pe beneficiile pe care voluntariatul mi le aduce în prezent, căci după o activitate terminată te simți mai bine, ești împăcat cu gândul că ai făcut ceva folositor, că ai putut să ajuți. Toate aceste sentimente de împlinire sufletească sunt greu de descris.
Dar vezi în jur, în oraşul tău, în şcoală, un interes pentru voluntariat?
Este o activitate care pare că începe să se bucure de din ce în ce mai multă popularitate în rândul tinerilor, fapt ce mă bucură enorm. Cred, însă, că o mai bună promovare a acestor activități ar atrage un număr mai mare de persoane care ar vrea să se implice.
Voluntariat, studiu, alte preocupări, distracţie, ajutor în casă… Cum găseşti vreme pentru toate?
Întotdeauna încerc să-mi stabilesc prioritățile și să mă concentrez pe ele. Rareori, balanța nu poate sta în echilibru, înclinându-se spre o activitate din cele enumerate mai sus, în special înspre studiu. Dar, în final, toate se îmbină armonios de la sine și îmi găsesc timp pentru fiecare.
„Lucrurile mici fac, deseori, diferența”
Cum este deci, un voluntar de succes?
Motivat, ambițios, creativ și serios.
Ce câştiguri ţi-a adus voluntariatul?
Pe lângă experiență, am câștigat noi prieteni și amintiri. Iar activitățile variate m-au ajutat să nu las rutina să se instaleze în programul meu.
Ce mesaj le-ai transmite tinerilor?
Implicați-vă, aveți încredere în propriile puteri și în faptul că puteți schimba lumea în bine. Părerea voastră contează, la fel și acțiunile pe care le desfășurați!